CA2 Berlijn

 

BERLIJN:

 

Wij zijn met school voor een werkweek in Berlijn geweest. Het was heel gezellig met elkaar en we hebben veel gelachen! Voor CKV moesten we een paar opdrachten maken en op onze website zetten. In mijn CA2 gaat het dus over de opdrachten die we in Berlijn hebben gemaakt. De opdrachten gaan vooral over museums in Berlijn. Veel plezier met lezen!

 

De eerste opdracht die we moesten doen was eigenlijk meer een thuisopdracht om te doen dus ben ik der thuis mee begonnen. We moesten een bouw of kunstwerk uitkiezen wat wij zelf het meest indrukwekkends vonden in Berlijn. Ik heb gekozen voor de Berlijnse muur.

De Berlijnse muur:

Wat natuurlijk heel bekend is in Berlijn is de Berlijnse muur. Deze muur heeft namelijk een grote historische achtergrond waar ik ook iets over ga vertellen. Berlijn was na de tweedewereldoorlog verdeeld in 4 bezettingszones. Dit was eigenlijk ook al een klein begin tussen oost en west Berlijn. West zaten de geallieerden en oost de Sovjet-Unie. Heel Duitland was natuurlijk verdeeld maar Berlijn werd als enigste door alle 4 de grootmachten bestuurd. Toen in 1948 de koude oorlog uitbrak veranderden er al veel. Er waren toen al grenzen geblokkeerd met prikkeldraad in Duitsland maar de bewoners konden nog wel van het westen naar het oosten. Tot op de nacht van 12 en 13 augustus 1961. De leider van de Sovjet-Unie besloot een muur te gaan bouwen tussen west en oost Berlijn. Toen de bewoners dus wakker werden stond er ineens een muur voor hun. Dit had grote gevolgen. Veel oost Berlijners wilde naar het Westen vluchten maar de grenzen werden streng bewaakt.  Families werden in deze tijd dus gescheiden van elkaar en sommige mensen werden ook werkloos omdat zij bijvoorbeeld in het andere deel van Berlijn werkten. Er proberen veel mensen te vluchten en sommige lukt het ook! Maar er zijn in deze tijd veel doden gevallen voor mensen die naar het Westen wilde vluchten. In 1989 viel de Berlijnse muur. Er heeft dus 28 jaar een muur in Berlijn gestaan. Ik vind het echt onwerkelijk dat je 28 jaar lang misschien je familie leden niet ziet. Veel van de muur is gesloopt maar er zijn ook stukken in Berlijn waar de muur nog wel intact is. Ik heb de geschiedenis van de Berlijnse muur niet opgezocht via internet maar veel kennis is van wat onze gids tijdens het fietsen heeft verteld. Alleen de jaargetijden en de datums heb ik even opgezocht. Ik had zelf wel andere verwachtingen van het zien van de Berlijnse muur maar dit komt misschien ook wel omdat we maar een klein stukje ervan hebben gezien. Er zat veel graffiti op de muren dat ik wel erg mooi vond om te zien. Ik vond het wel een bijzondere ervaring om een stuk van de muur te zien omdat ik er altijd verhalen over had gehoord maar de muur nog nooit in het echt had gezien. Ik laat nu nog een paar foto’s van de muur zien!

         

 

Opdracht 2 heb ik niet kunnen maken dus we moesten 3 leuke foto’s uit Berlijn laten zien.

Één van de foto’s is van de musical die we hebben bezocht. Ik vond het een erg leuke musical ook al was het meer een show. Heb heel erg gelachen met Wieke, Tessa en Mandy. Ik vond dit zeker dus een leuke geslaagde avond.

 

Ik heb deze foto gekozen omdat ik de televisie toren erg leuk vond. Het uitzicht over de stad was erg mooi en daar heb ik een foto van gemaakt. Ik vond wel dat je het na 10 minuutjes wel al allemaal had gezien maar ik vond het wel een leuk activiteit dat we gingen doen!

De foto van het bord bij het concentratie kamp vond ik natuurlijk geen grappige foto maar wel bijzonder dat het nog intact is gebleven vanuit de tweedewereldoorlog. Ik vond dat wel bijzonder en daarom heb ik deze foto ook toegevoegd.

 

De opdrachten die bij opdracht 3 horen zijn gemaakt in 2 verschillende museums namelijk het pergamon en de alte national gallerie in Berlijn. We hadden erg weinig tijd in de museaums dus ik heb de opdrachten op mijn site gezet die ik wel allemaal heb afgekregen.

 

We moesten in het pergamon bij de eerste opdracht beschrijven welke collectie onze voorkeur had. Je kon kiezen tussen: klassieke oudheid, midden oosten of islamitische kunst. Ik en wieke hadden gekozen voor de klassieke kunst. We hadden dit onderwerp gekozen omdat er veel mooie structuren in de gebouwen terugkomen en dat vonden we wel erg leuk en mooi. We vonden  dat de objecten die je zag een nette en strakke uitstralingen  gaven. Alle objecten/gebouwen waren gebouwd van 130VC tor 115NC. Wij hebben dit allemaal gevonden in zaal 2 van het museum. Hier is een foto samen met Wieke en Jamie in de klassieke zaal 

 

In het museaum kregen we een vraag en dat was: voor welke griekse god was het pergamon altaar gebouwd en welke betekenis had hij voor de grieken?

Wij dachten dat het altaar was gebouwd voor Zeus. We konden niet echt vinden welke betekenis het had. Ik heb op wikipedia opgezocht en daar stond dat het altaar stond voor orde en chaos. Ik kon niet de precieze betekenis voor de grieken vinden en in het museaum hebben wij daar ook niet echt tijd voor gehad.Hier een Tekening van reliëfs van het altaar. Ik heb het geprobeerd om na te tekenen maar ik vond het echt heel lastig en moeilijk dus ik heb de echte afbeelding er ook bij gedaan.

 

  

 

We moesten ook 3 vragen bedenken afhankelijk in welke zaal je was geweest. Wij hadden gekozen voor zaal 9 en dit waren onze vragen”

- Waarom zijn er zoveel wilde dieren geschilderd op de gebouwen?

- Waarom zijn deze kleuren op de muur gebruikt? (groen blauw goud)

- Wat voor betekenissen hadden de muurschilderingen nu en in die tijd?

Het ging over deze muur:

 

Er waren in het museum ook een paar maquette. Hierover waren ook een paar vragen.

De functie van een maquette is om je een idee te geven over hoe een stad is opgebouwd. Een soort klein model van een stad. Het maquette die wij hadden gezien liet een stad uit het romeinse keizerrijk zien alleen dan kleinschallig gebouwd. De laatste vraag van dit onderdeel had ik niet.

 

Op opdracht van bladzijde 10 hadden we eigenlijk niet echt heel veel tijd meer voor dus hebben we erg snel gemaakt. We hebben ons meer bezig gehouden in welke zaal de objecten waren en hebben maar van 1 object een functie wat we dachten. Er stond niet duidelijk op de bordjes wat voor functies de objecten hadden. Wij dachten dat dit object ( foto) info gaf over de temperatuur?

 

Nadat we kort in het pergamon museaum waren geweest gingen we naar de Alte National Galerie. Hier stonden voornamelijk beelden en schilderijen. Ook in dit museum kregen we verschillende vragen.

 

We moesten een beeld natekenen maar dat heb ik niet gedaan daar. Ik heb wel verschillende foto’s van beelden die ik wel wil laten zien!

 

        

 

Bij de opdracht over de beeldanalyse hebben wij een beeld gebruikt i.p.v een schilderij. Ik weet niet of dat heel erg is maar wij hebben dus een beeld gebruikt.

De kunstenaar van de kunstenaar was Johan Heinrich Dannecker en de naam van het kunstwerk was Jeanet Caroline von Apopas. Toen we ongeveer de afmeting wilde berekenen werd een bewaker een beetje boos op ons omdat we te dicht bij kwamen. Maar we dachten dat het ongeveer 90 cm in de lengte was bij 40 cm breed. Nauwkeurig zijn deze afmetingen natuurlijk niet! Dit was het beeld.

 

De vragen op bladzijde 18 en 19 heb ik helemaal niet ingevuld dus dit moet maar op basis van de foto’s die ik heb gemaakt van de kunstwerken uit het museum. 

Dit is het schilderij dat ik heb gebruikt voor de pagina's. De foto is niet heel erg scherm, sorry hiervoor

Ik vind het wel een realistisch schilderij omdat in het dagelijk een man ook met een wijntje in zijn hand kan zitten dus daarom vind ik het wel realistisch. In het kunstwerk zie ik eigenlijk wel een rijke man omdat hij veel aanzien toont vind ik. Ik denk ook dat hij wel veel voor elkaar kan krijgen Hij is denk ik ook wel zelfverzekerd over zichzelf. Ik denk dat deze man wel van een lekker wijntje houdt en dat hij dit ook vaak doet. De titel van het schilderij heb ik niet kunnen opzoeken. Ik vind het kleurgebruik wel realistisch en vind dat de kleuren mooi in elkaar overlopen. Over het licht en de schaduwwerking kan ik helaas niet heel veel zeggen omdat de foto niet scherp genoeg is om dit goed te kunnen zeggen. Er is wel mooi gebruik gemaakt tussen donkere kleuren en wat lichter. Mijn indruk van het schilderij was een beetje gewoontjes en saai. Ik vind het wel erg mooi geschilderd maar het is niet heel bijzonder vind ik. Ik vind minder mooi dat er niet zoveel kleur in is maar in  dit schilderij is het ook niet echt nodig maar ik hou zelf wel meer van gekleurde schilderijen. Dit waren de opdrachten van bladzijde 18 en 19. Bladzijde 20 heb ik helemaal geen foto's bij dus kon ik de opdracht ook niet doen.

 

Bij opdracht 4 moesten we 3 typische duitse onderwerpen fotograferen en er een uitleg bij geven. Ik heb zelf niet echt  foto's gemaakt van echt Duitse dingen dus ik heb maar foto's van internet gebruikt hiervoor. Foto 2 heb ik wel zelf gemaakt.

 

foto 1 is van een berlijnse Curryworst. Ik vind het zo typisch Duits omdat je overal in Duitsland wel zo'n worst kan kopen. Ook is het vaak wel een beeld wat mensen van Duitse mensen hebben dat zij deze worst altijd eten. 

 

Bij foto 2 heb ik wel een eigen foto. Ik heb een Foto van het Parlement gebouw in Berlijn. Ik denk dat dit Typisch Duits is omdat het wel veel macht uitstraald en de vlag van Duitsland er mooi op wapperd.

 

 

De laatste foto die heb heb gekozen is ook iets van voedsel, namelijk een Bretzel. Ik vind dit zelf typisch Duits omdat ik het zelf altijd wel zie in Duitsland.

 

 

 

Opdracht 5:

Ik vond het heel bijzonder om naar het holocaust tentoonstelling te gaan. Ik vond dat deze tentoonstelling wel indruk op mij maakte en dat kwam eigenlijk wel mede door de opdrachten die we moesten maken. Hierdoor las je sommige verhalen en dat was wel soms heftig en erg om te lezen.

 

In zaal één lagen allemaal stuken van dagboeken. De foto die hier onder is komt uit een dagboek van iemand

 

De betekenis van de tekst uit het dagboek is:

Lieve vader, ik zeg vaarwel tegen je voordat ik dood ga.

We willen zo graag leven maar ze laten ons niet gaan dus we zullen sterven. Ik ben zo bang voor deze dood omdat ze kleine kinderen levend in een put hebben gegooid. Vaarwel voor altijd. Ik kus je teder.

 

Liefs J

Ik ben door dit fragment aangesproken omdat ik het heel erg vind dat een kind zo afscheid moet nemen van zijn vader. Echt verschikkelijk dat het zo moest gebeuren. Hopelijk heeft de vader van deze jongen/dit meisje het wel gelezen om toch nog iets van afscheid te hebben. Ik kan me echt niet voorstelling dat er zulke dingen gebeurd en daarom sprak dit dagboek fragment mij aan.

Toen gingen we verder naar zaal twee. Hier hingen allemaal verhalen van gezinnen die de tweedewereldoorlog hadden meegemaakt of waren omgekomen. Volgens mij waren alle gezinnen ook omgekomen maar dit weet ik niet zeker. Ik kon op de foto die ik gemaakt had de familie gelezen en dat was de Familie Turteltaub .Ik heb wel de familiegeschiedenis opgeschreven.

De familie leefde in de oostenrijke stad om precies te zijn in Dornbim, totdat ze ook deel werden van het Duitse rijk. Ze wilde emigreren maar de poging ervoor mislukte. De Italiaanse regering of een verader uit italie vertelde het tegen de duitsers en ze werden opgepakt. In 1944 werden naar Auschwitz gedeporteerd en niemand van de familie overleefde het.

 

Ik zou zelf ook gekozen hebben om te vluchten alleen dan een land waar Duitsland niet dichtbij was. Ik zou dus ook proberen te vluchten en ergens anders een goed bestaan proberen op te bouwen. Ik zou denk ik hebben gekozen om naar Rusland te gaan maar waarschijnlijk was hier niet de mogelijkheid voor.

Dit was zaal 2.

 

De opdracht in zaal drie was om er 3 minuten te zitten en jezelf open te stellen voor die indrukken die je in de stilte kreeg. Ik vond het erg mooi en bijzonder om er naar te luisteren. Als je helemaal in stilte naar de stemmen aan het luisteren bent komt het besef van wat er is gebeurd beter binnen dan als ik iets lees. Je hoort alle verhalen en dat is wel heel erg om te horen hoe het was gegaan. We hadden toen nog weinig tijd bij de tentoonstelling. We hebben de vraag in zaal 4 nog wel beantwoord maar zaal 5 hadden we geen tijd voor.

In zaal 4 waren concentratiekampen te zien. Ik en Wieke kozen voor het kamp Auschwitz. Je moest 4 feiten uit het stukje halen wat er bij hing. De feiten die we hebben gevonden waren:

- Veel vrouwen en kinderen werden vergast in de gastkamers.

- Er waren gevangenen uit heel Europa.

- Vanaf maart 1942 gingen de treinen uit heel europa naar Polen (Auschwitz dus)

-  De mannen werden vaak helemaal uitgeput door het werken daardoor er veel het niet overleefde door het zware werk en honger.

Boven de tentoonstelling stond een gedenkingsmomument. Hier heb ik ook een foto van die ik nog even wilde toevoegen.

 

 

 

Dit was mijn CKV verslag over Berlijn.